Co może zaszkodzić szkliwu zębów?

Kiedy lepiej zrezygnować z mycia zębów?
20 stycznia 2019
Prognatyzm, czyli warga habsburska
6 lutego 2019
Pokaż wszystkie

Szkliwo zębów to tkanka, która okrywa ich powierzchnie. To dzięki niej zęby są twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Każde uszkodzenie szkliwa, nawet bardzo niewielkie wpływa na występowanie niezwykle nieprzyjemnej dolegliwości, jaką jest nadwrażliwość zębów. Co zatem szkodzi szkliwu naszych zębów?

Wbrew pozorom, uszkodzenia szkliwa zębów najczęściej biorą się z naszych przyzwyczajeń i nawyków, zwykle dotyczących błahych spraw. Komu przyszłoby do głowy, że na trwałość szkliwa zębów bardzo niekorzystnie wpływa sos vinegrette? W rzeczywistości jednak tak właśnie jest, bowiem sos ten bazuje na kwaśnych składnikach – occie, kwasku cytrynowym i innych substancjach, które powodują demineralizację szkliwa. I zmniejszenie jego gęstości. Wówczas wystarczy tylko, że wyszczotkujemy zęby, a włosie szczoteczki spowoduje mikrouszkodzenia, które bardzo dotkliwie odczujemy szczególnie w kontakcie z zimnymi i gorącymi produktami.

Podobnie sprawa ma się z ketchupem czy musztardą. Produkty te mają w swoim składzie dużą ilość węglowodanów i octu, a nierzadko również szkodliwe substancje barwiące. Spożywane w nadmiarze mogą powodować pękanie szkliwa.

Szczególną ostrożność należy zachować, spożywając owoce, które w środku mają pestkę. Rozgryzienie takiej twardej pestki może skutkować pęknięciem nie tylko szkliwa, ale także całego zęba. Uważać należy również na soki, które w swoim składzie mają sporą ilość węglowodanów i kwasów, co bardzo niekorzystnie wpływa na kondycję naszych zębów i szkliwa. Najlepiej jest rozcieńczać takie soki wodą i redukować ich spożywanie do minimum.

Za każdym razem, kiedy mamy zamiar wyszczotkować zęby, należy najpierw przywrócić prawidłowe pH w jamie ustnej. Najlepszym sposobem, na to jest wypłukanie ust zwykłą wodą bądź żucie gumy do żucia. Jeśli wyszczotkujemy zęby tuż po spożyciu kwaśnego pokarmu, np. po wypiciu szklanki soku pomarańczowego lub po zjedzeniu cytryny, szkliwo z dużym prawdopodobieństwem zostanie uszkodzone, a my odczujemy bardzo dotkliwą nadwrażliwość.

Sprawdź usługi stomatologiczne w gabinecie dentystycznym SteczkoDentysta Kraków.

Komentarze są wyłączone.